Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek projeleri arasında yer alan Kent Bilgi Sistemi uygulamasını teknolojik gelişmeler doğrultusunda yeniden yapılandırarak, Yeni Kent Bilgi Sistedariki hizmetine sundu. Yeni sistemden yalnız Konya merkez değil, il sınırları içindeki 31 ilçe ve bin 197 mahalle yararlanacak. Konya Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılında aktif olarak hizmet vermeye başlayan Kent Bilgi Sistedariki yeniden yapılandırarak, bu kapsamdaki hizmetlerine Yeni Kent Bilgi Sistemi ile devam ediyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye’ye örnek olan Kent Bilgi Sistedariki 6360 sayılı kanun ile genişleyen hizmet sınırları dahilinde kesintisiz olarak hizmet verebilmek amacıyla yenilediklerini belirterek, Yeni Kent Bilgi Sistemi uygulamasının gelişmiş arayüzü ile halkın kullanımına açıldığını kaydetti.
Kent Bilgi Sistedarikin vatanımızde öne çıkan sistemler arasında yer aldığını ifade eden Başkan Akyürek, “6360 sayılı kanun ile beraber 41 bin 50 kilometrekarelik yeni yetki sahamızda bin 197 mahalle, 45 bin 319 cadde, 137 bin 190 sokak, 468 bin 616 bina ve 2 milyon 397 bin 600 parsellin bulunduğu alana hizmet etmekteyiz. Yaklaşık 20 kat oranında artan hizmet sahamız şu an itibariyle 110 ülkenin kara topraklarından daha büyük alanda şehrimizin envanterlerini Kent Bilgi Sistemimiz ile biliyor ve yönetiyoruz” dedi.
Yeni sistem ile merkez ve tüm ilçe ofislerinde modern teknolojik altyapı ile hizmet verildiğini belirten Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Yeni yapılanmada vatandaşların Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik doğrultusunda düzenlenen yeni adreslerinin haritadaki konumlarını alabildikleri gibi, ilçe ofisleri ile yeni adreslerini belgeletme imkânına da kavuşmuşlardır. Farklı kurum ve kuruluşta bulunan bin 120 Kent Bilgi Sistemi kullanıcısı da kendilerine kurumsal olarak tanımlanan kullanıcı adı ve şifreleri ile Yeni Kent Bilgi Sistedariki kullanma imkânına sahiptir. Şehrin dijital hafızası niteliğinde bulunan Yeni Kent Bilgi Sistemi sayesinde ada-parsel sorgu, konum alma, adres sorgu, yapı ruhsatı sorgu, jeolojik önlemli alan bilgisi alma, en yakın hizmet noktaları, güncel harita ve tarihsel hava fotoğrafları hizmetleri yayına girerken, birçok yeni özellikleri ile sistemi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu anlamda şehrimizi gösterir yerli, milli, güncel ve sürekliliği olan harita yapısı vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuştur” dedi.
VATANDAŞA BİRÇOK HİZMET SAĞLIYOR
Konya Kent Bilgi Sistemi; Sosyal Doku Projesi çerçevesinde sosyal yardımlardan, AYKOMEBİS çerçevesinde altyapı koordinasyon hizmetlerine, Ulusal Adres Veri Tabanı güncelleme hizmetlerinden, adres levhalama ve cadde-sokak levhalama hizmetlerine, Mezarlık Bilgi Sistemi altlığından, yapı-iskân ruhsatlarının toplu raporlanması hizmetine, 2 ve 3 Boyutlu Kent Rehberi hizmetinden, harita tasarım hizmetlerine, mülkiyet haritalama hizmetlerinden nüfus, sosyo-ekonomik haritalama hizmetleri ve mekânsal yer seçimi hizmetlerine kadar şehri yönetimsel açıdan ilgilendiren birçok konuda halka ve yöneticilere hizmet veriyor. Vatandaşlar, kullanıcılar ve yöneticiler mekânsal anlamda şehre ait nüfus, mülkiyet, yapı, sosyo-ekonomik durum, adres gibi birçok bilgiye güncel harita altlığı ile dijital ortamda 7 gün 24 saat ulaşma imkânına sahip.
Yeni Kent Bilgi Sistemi’ne kbs.konya.bel.tr ve kentrehberi.konya.bel.tr web sitelerinden masaüstü ve mobil olarak ulaşılıp sorgu yapılabiliyor.