Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Selçuk Üniversitesi ve MEVKA ile beraber yaptığı Kırsal Kalkınma İçin E-Desen Çalıştayı ile kırsaldaki ürünlerin ve turizm potansiyelini tespit ederek, daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.Konya Büyükşehir Belediyesi, “Konya Kırsalında Kalkınma İçin E-Desen Çalıştayı” yaptı. Selçuk Üniversitesi ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ile beraber gerçekleştirilen çalıştay ile Konya kırsalında tarımsal üretim kapasitelerinden turizm varlıklarına kadar birçok ekonomik değeri olan varlıklar tespit edilecek, ihtiyaç duyanların kullanabileceği elektronik bir veri tabanına dönüştürülecek.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, 2 yıl içinde 55 bin çiftçiye eğitimler verdiklerini, eğitimlerin hem bugüne, hem de geleceğe yönelik kalkınma yatırımı olduğunu belirterek, “E-deseni incelerken, temiz, kaliteli ve verimli, güzel ürünleri araştıralım, bunları paylaşalım. İlgilenenlerin kolay ulaşabileceği malzemeleri hazırlayalım. Bu çalışma buna vesile olacak ve beraberinde istihdamı da destekleyecek bir çalışmadır. Hayırlı olsun” dedi.
Çalıştayın Bilim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdullah Karaman, çalıştayın Konya Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde tüm ilçelerde bulunan tarım ürünlerinin belirlenerek harita ortamında bir kırsal e-desen haritası yapmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.
Köy ve kırsaldaki desenlerin, üretimlerin dünyaya tanıtılması için hazırlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Abdullah Öztürk, “Üreticilerin politikasını, reklamını yaparak ürünlerini değerlendirmek zorundayız. Büyükşehir Belediyemize ve üniversitedeki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, Konya ve Karaman bölgesinde 6 yıl içinde 700’ün üzerinde projeye imza attıklarını dile getirerek, bu projeyle kırsalın ve kırsaldaki toprağın, ürünlerin, turizm değerlerinin tanınacağını, nerede hangi ürünün olduğu konusunda dijital veri elde edilmiş olacağını ifade etti.
Konya Kırsalında Kalkınma İçin E-Desen Çalıştayı ile alternatif tarım ürünlerinin, turizm bölgelerinin, kültürel yerlerin e-haritası ile küresel pazara sunulması, veri tabanının oluşturulması, yönetilmesi, avantaj sağlayacak alternatif tarım ürünleri ve turizm çeşitleri belirlenerek web ortamında sunulması amaçlanıyor.
Çalıştay sonuçları rapor haline getirilerek kurumsal hafıza oluşumuna da katkı sağlanacak.